Prohlášení nevládních organizací:

...vytlačování migrantů z trhu práce nezaměstnanost nesníží Happening dnes ve čtvrtek 10. 5. 2012 ve 13 hod

Tisková zpráva Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty v ČR

Prohlášení nevládních organizací: vytlačování migrantů z trhu práce nezaměstnanost nesníží

Praha 9. května 2012 - Zástupci dvaceti sedmi občanských sdružení předají na Ministerstvu práce a sociálních věcí prohlášení, které se staví proti aktuálnímu zpřísňování vydávání pracovních povolení migrantům na pozicích s nízkou kvalifikací. K jeho předání zástupcům ministerstva dojde ve čtvrtek 10. května 2012 během happeningu s názvem „Nepracujeme proti sobě, pracujeme společně". Ten začne ve 13 hodin před budovou Ministerstva práce a sociálního věcí v Praze na Palackého náměstí.

Prohlášení reaguje na metodické pokyny upravující vydávání a prodlužování pracovních povolení, které Ministerstvo práce vydalo v lednu a březnu 2012. Podle těchto pokynů se mají pracovní povolení na nízkokvalifikované pozice vydávat pouze výjimečně a na maximální dobu šesti měsíců. Kromě toho pokyny zavedly byrokratickou povinnost nostrifikace při dokládání kvalifikace zahraničního pracovníka.

Společné stanovisko pokyny kritizuje pro jejich nezákonnost a nepříznivé ekonomické dopady. Upozorňuje na negativní následky především pro migranty žijící dlouhodobě v České republice. „Pokyny jsou nezákonné tím, že zavádí při rozhodování o udělení pracovního povolení nové podmínky, které nejsou v zákoně o zaměstnanosti. Před jejich vydáním chyběla jakákoliv ekonomická analýza, o čemž svědčí jejich rychlá částečná úprava po tlaku zaměstnavatelů. Navíc neberou v potaz situaci ani míru usazení cizince v Česku," upozorňuje Marie Jelínková, socioložka Multikulturního centra Praha.

Prohlášení vyzývá Ministerstvo práce ke zrušení nezákonných pokynů a k větší podpoře zlepšování pracovních a platových podmínek tak, aby ty byly přijatelné i pro domácí pracovníky a pracovnice. Vytlačování migrantů z trhu práce ke zlepšení pracovních podmínek v prekérních, tedy nestabilních a nízce placených, zaměstnáních nepřispěje.

Kromě nevládních organizací pracujících s migranty v České republice podporují prohlášení i veřejné osobnosti jako je Vladimír Špidla, Eliška Wagnerová či Táňa Fischerová.

Text prohlášení je dostupný na www.migraceonline.cz a www.konsorcium-nno.cz.

Kontakty pro další informace:

• Marek Čaněk, Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty vČR

tel.: 776 003 635, email: marek.canek@konsorcium-nno.cz

• Pavel Čižinský, Multikulturní centrum Praha, tel.: 776 882 774

Tento dokument vznikl za finanční podpory Nadace Open Society Fund Praha v rámci programu Emergency fund

Unian