Porohy 20-21/2011

Meridán poezie, prózy a překladů... Literární číslo

  • Porohy 20-21.2011.pdf
  • Meridán poezie, prózy a překladů... Literární číslo

    Taras Prochasko. Jinací. Přel.: Jekaterina Gazukina, Alexandra Stelibská

     Alexandra Stelibská (*1987) již šestým rokem studuje obor ukrajinistika na FF UK v Praze. Za překlad vybraných úryvků románu Jinací získala společně s J. Gazukinovou v roce 2010 čestná uznání v překladatelské soutěži Jiřího Levého a překladatelské soutěži Ostravské univerzity. Společně s pedagogy a studenty ukrajinistiky FF UK se podílela na vytvoření publikace Putování současnou ukrajinskou literární krajinou a na dalších projektech propagujících současnou ukrajinskou literaturu.

    Jekaterina Gazukina (*1987) studuje šestým rokem ukrajinistiku na FF UK v Praze. Společně s Alexandrou Stelibskou se věnuje překladu románu současného ukrajinského spisovatele Tarase Prochaska NeprÓsti (Jinací). Za překlad úryvku stejnojmenného románu obdržela v roce 2010 čestné uznání v překladatelské soutěži Filozofické fakulty OU v Ostravě a v soutěži Jiřího Levého. V soutěži o Cenu Evalda Schorma za rok 2009 se umístila na druhém místě za překlad hry Jurije Klavdijeva Anna.

    ...

    KOLORITNÍ SITUACE

     Úplně první Anna se objevila v Jalovci až v době, kdy se z města staly vyhlášené lázně. Krátce před tím se při pádu ze skály (nehledě na to, že byla jištěná lanem) silně potloukla a dlouho nic nejedla. Však se taky strašně vyděsila. Nicméně další den znovu vyrazila do hor a zkoušela lézt. Ale vůbec jí to nešlo.

    Poprvé v životě její tělo odmítlo být prodloužením skály. Ukázalo se, že něco tam bylo silnější. Anna přijela do Jalovce, pila gin, sice chtěla začít trénovat, ale místo toho jenom pila gin. Ke skalám se neodvážila ani přiblížit. A zanedlouho se seznámila s Františkem. Jeho animované filmy nebyly pro turisty o nic menším lákadlem než gin. ...

    Dále čtěte Porohy 20-21/2011.

    Zpět

    Unian

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace